Laat alles zien

Waar komt de photo booth eigenlijk vandaan?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Waar komt de photo booth eigenlijk vandaan?

Fotohokje, photobooth, photo booth, fotobox of fotomachine. En zo kan ik nog wel een paar namen verzinnen voor deze heerlijke machine. Je vindt ze overal terug. In Nederland is dat vooral op stations, voornamelijk voor het nemen van pasfoto’s. Maar ook steeds meer op beurzen, festivals, bruiloften en andere evenementen. Maar waar komt die photobooth nu eigenlijk vandaan?

photobooth geschiedenis

Het door Lach je Lens zo geroemde concept van de originelePhoto Booth’ dateert helemaal terug tot 1888. De Amerikanen William Pope en Edward Poole dienden een patent in voor een ‘geautomatiseerde fotografie machine’. Helaas bleef het voor de ‘wannabe’ fotoheren bij een patent want de daadwerkelijke machine is nooit gebouwd. In 1889 kwam daar alsnog verandering in. De met baguette en wijn grootgebrachte Franse uitvinder Enjalbert en de Duitse fotograaf Steffens bouwden de eerste fotomachines, die uiteindelijk weer niet betrouwbaar genoeg bleken te zijn. Het zat dus nog niet erg mee wat betreft de bouw van het apparaat.

In 1890 slaagde de Duitser Conrad Bernitt er als eerste in om een succesvolle Photo Booth te bouwen. Wat hebben photobooth berlijn we toch een hoop te danken aan die Duitsers!  De eerste machine die echt  foto’s maakt door middel van het fotografisch procedé werd uitgevonden door, wederom een Duitser, Carl Sasse in 1896. Klasse Carl! Een beetje laat maar alsnog bedankt namens Lach je Lens!

De echte pasfotoautomaten zoals we die nu kennen zijn  uitgevonden door de Russische immigrant Anatol Josepho in 1923, in New York. Vanzelfsprekend werd de creatie van deze Rus meteen een groot succes, ook al duurde het een minuut of 10 voordat de foto’s ontwikkeld en wel uit de ‘photo booth’ rolden. Met de introductie van digitale camera’s, zijn de meeste gedateerde fotoautomaten  vervangen door nieuwere en modernere versies. En dat was dat. Totdat de trend langzaam aan liet beseffen dat Black & White foto strips toch ook wel heel geweldig zijn. Lekker Vintage, zo’n fotostripje in Zwart-Wit waarbij je eventjes moet wapperen om te voorkomen dat de inkt aan je vinger blijft plakken. Wij houden er van…

Auteur: Jasper Delleman 
Bronnen:Wikipedia, Photo booth - Panmodern, behind the Curtain: A History of the Photobooth, Mark Bloch